Archive

Archive for the ‘wine quiz’ Category

Wine Quiz #131 – Champagne!

January 2, 2021 3 comments

The Wine Quiz series is not meant to intimidate. The whole idea here is to have fun and learn something new. When answering the questions, it is fully encouraged to use all available sources of information, including Google or any other search engine. There are no embarrassing answers – the most embarrassing thing is not giving it a try…

Welcome to the New Year 2021 and your new wine quiz!

Let’s start with the answers to the last quiz #130. In that quiz, you were given a series of questions where you were supposed to figure out what connects the items on the list and which one of the items doesn’t belong.

Here are the questions, now with the answers:

Question 1: Below is a list of wines. One of those wines shouldn’t be listed, but to find out which one doesn’t belong, you will need to understand first what connects all those wines:

A. 2014 Duckhorn Vineyards Three Palms Vineyard Merlot
B. 2016 Chateau Leoville Barton
C. 2012 Mollydooker Carnival of Love Shiraz
D. 2012 Peter Michael ‘Au Paradis’ Cabernet Sauvignon
E. 2015 Tenuta San Guido Sassicaia
F. 2013 Lewis Cellars Cabernet Sauvignon

Answer 1: This was definitely a difficult question. The correct answer is C, 2012 Mollydooker Carnival of Love Shiraz. All wines on this list are Wine Spectator top wines of the year throughout the different years, with the exception of 2012 Mollydooker Carnival of Love Shiraz, which was wine #2 in 2014.

Question 2: Below is the list of names – one of them doesn’t belong to the list. Can you find out which one:

A. Cayuse
B. No Girls
C. Andremily
D. Horsepower
E. Hors Categorie

Answer 2: C, Andremily. All of these wines are produced by or closely affiliated with Christophe Baron, the famous Washington Walla Walla winemaker – with the exception of Andremily, which is also a highly allocated wine produced by former Sine Qua Non assistant winemaker Jim Binns.

Question 3: Below is the list of vintages. One of them shouldn’t be on the list. Do you know which one?

A. 2011
B. 2010
C. 2005
D. 2004
E. 2001
F. 2000

Answer 3: The correct answer is F, 2000. All other years achieved a perfect rating for Rioja wines by Rioja Consejo Regulador, Excellent, but year 2000 was rated only Good, which is the 3rd rating from the top.

Sadly, we had no takers for this quiz, so I will have to keep all the lucrative prizes to myself.

Now, to the new quiz. It is the beginning of the year, and I definitely still in Champagne mood, so this is the subject for our new quiz.

Here we go:

Question 1:  A typical pressure inside of the Champagne, and for that matter, most of the Méthode Traditionnelle sparkling wine bottles, is 6 atmospheres (this is why you need to take special care while opening the bottle of Champagne). However, some of the wines produced under the same Méthode Traditionnelle are deliberately made to have a lower pressure of 5 atmospheres – can you find this wine in the list below?

  1. Trentodoc
  2. Cava
  3. Cremant de Jura
  4. Franciacorta Satèn
  5. Méthode Cap Classique

Question 2: You know that to remove the cork from a Champagne bottle, you need to untwist the wire (which is called Muselet). While untwisting, how many turns do you have to make:

  1. 3
  2. 4
  3. 5
  4. 6
  5. 7

Question 3: Riddling (remuage) is a process where the bottles of Champagne are turned little by little, also with the change of an angle, while inserted upside down into the vertical “table” called Pupitre, to gradually force the sediment to concentrate in the neck of the bottle for easy removal. Do you know who is credited with the invention of the Pupitre?

  1. Dom Perignon
  2. Dom Ruinart
  3. Madame Clicquot
  4. Claude Moët

Question 4:  The foil covering the top of the Champagne bottles was originally intended to:

  1. Hold cork in its place
  2. Just for looks and marketing
  3. To protect the cork from a variety of insects and rodents while wine is in storage
  4. To cover wire cage imperfections

Good luck, enjoy the quiz and enjoy your weekend! Cheers!

Wine Quiz #130 – Which One Doesn’t Belong?

December 13, 2020 1 comment

The Wine Quiz series is not meant to intimidate. The whole idea here is to have fun and learn something new. When answering the questions, it is fully encouraged to use all available sources of information, including Google or any other search engine. There are no embarrassing answers – the most embarrassing thing is not giving it a try…

Welcome to your new wine quiz!

Let’s start with the answers to the last quiz #129. That quiz was dedicated to the Beaujolais Nouveau, in honor of the recent 2020 release. Below are the questions, now with the answers:

Question 1: True or False: Beaujolais Nouveau wines can age

Answer: False. Beaujolais Nouveau wines should be consumed by the May of the following year.

Question 2: The ideal serving temperature for Beaujolais Nouveau is

  1. 46°F to 50°F (8°C to 10°C)
  2. 50°F to 54°F (10°C to 12°C)
  3. 54°F to 57°F (12°C to 14°C)
  4. 57°F to 61°F (14°C to 16°C)

Answer: 2, 50°F to 54°F (10°C to 12°C)

Question 3: True or False: During the first half of the 20th century, Beaujolais Nouveau was released and celebrated in December instead of November.

Answer: True. In 1951, the Beaujolais Nouveau release date was moved to the 15th of November, and in 1985, the date changed to the third Thursday in November.

Question 4: True or False: Nouveau wines (the wines of new harvest) are produced only in the Beaujolais region in France, and not anywhere else in the world.

Answer: False. Over the last 10 years or so, Nouveau releases became popular with winemakers around the world. You can see an example of delicious Nouveau from Oregon in this post.

We didn’t have a lot of players, but Lynn answered correctly 3 questions, and while she had a different answer for question #2, wine serving temperature is not cast in stone and allows a difference of opinions, so Lynn is the winner of the quiz #129 and she gets unlimited bragging rights!

Now, for the new quiz, I didn’t come up with any better ideas than another “which one doesn’t belong”. Below is a set of 3 questions – in each one, you need to understand the connection between the items in question and decide which one (or more) shouldn’t be on that list. Here we go:

Question 1: Below is a list of wines. One of those wines shouldn’t be listed, but to find out which one doesn’t belong, you will need to understand first what connects all those wines:

A. 2014 Duckhorn Vineyards Three Palms Vineyard Merlot
B. 2016 Chateau Leoville Barton
C. 2012 Mollydooker Carnival of Love Shiraz
D. 2012 Peter Michael ‘Au Paradis’ Cabernet Sauvignon
E. 2015 Tenuta San Guido Sassicaia
F. 2013 Lewis Cellars Cabernet Sauvignon

Question 2: Below is the list of names – one of them doesn’t belong to the list. Can you find out which one:

A. Cayuse
B. No Girls
C. Andremily
D. Horsepower
E. Hors Categorie

Question 3: Below is the list of vintages. One of them shouldn’t be on the list. Do you know which one?

A. 2011
B. 2010
C. 2005
D. 2004
E. 2001
F. 2000

Good luck, enjoy the quiz and the rest of your weekend! Cheers!

Wine Quiz #129 – Beaujolais Nouveau Edition

November 21, 2020 3 comments

The Wine Quiz series is not meant to intimidate. The whole idea here is to have fun and learn something new. When answering the questions, it is fully encouraged to use all available sources of information, including Google or any other search engine. There are no embarrassing answers – the most embarrassing thing is not giving it a try…

Welcome to your new wine quiz!

Let’s start with the answers to the last quiz #128. In that quiz, you had three sets of items, and for each set, you had to figure out what that set was representing, and which item (or items) didn’t belong. Here are the questions, now with the answers:

Question 1:

Adelaide Hills
Blackwood Valley
Currency Creek
Eden Valley
Hunter
King Valley
Waitaki Valley

Answer: This is a list of Australian wine regions. The item which doesn’t belong is the last one, Waitaki Valley, as this region is located in neighboring New Zealand.

Question 2:

Anjou
Chinon
Jasnières
Orléans
Reuilly
Rully
Saumur

Answer: Most of the items on this list are the wine regions in Loire Valley, except Rully, which is located in Burgundy.

Question 3:

Cayuse
Clos Erasmus
No Girls
Penfolds
Pingus
Vega Sicilia

Answer: This was probably the most difficult one. This is the list of famous producers, which all make wines out of Tempranillo grapes, except Clos Erasmus, a famed Spanish producer in Priorat, which doesn’t make wines out of the Tempranillo.

We didn’t have a lot of players, except Lynn who answered the second question correctly and definitely deserves an honorable mention.

Last Thursday, November 19th, was the third Thursday in November, and thus it was the day to celebrate a brand new Beaujolais Nouveau 2020 release. In honor of that celebration, I have a very simple quiz for you, all about the simple wine, Beaujolais Nouveau:

Question 1: True or False: Beaujolais Nouveau wines can age

Question 2: The ideal serving temperature for Beaujolais Nouveau is

  1. 46°F to 50°F (8°C to 10°C)
  2. 50°F to 54°F (10°C to 12°C)
  3. 54°F to 57°F (12°C to 14°C)
  4. 57°F to 61°F (14°C to 16°C)

Question 3: True or False: During the first half of the 20th century, Beaujolais Nouveau was released and celebrated in December instead of November.

Question 4: True or False: Nouveau wines (the wines of new harvest) are produced only in the Beaujolais region in France, and not anywhere else in the world.

Good luck, enjoy the quiz and the rest of your weekend! Cheers!

Wine Quiz #128 – Which One Doesn’t Belong

November 7, 2020 3 comments

The Wine Quiz series is not meant to intimidate. The whole idea here is to have fun and learn something new. When answering the questions, it is fully encouraged to use all available sources of information, including Google or any other search engine. There are no embarrassing answers – the most embarrassing thing is not giving it a try…

Welcome to the weekend and your new wine quiz!

Our last quiz was about pairings. Pairing is a very important concept around wine, so you were presented with a few of the lists of paired objects, and you had to identify proper pairings. Here are questions, now with the answers:

Question 1: Here is the list of countries and wines which are famous and unique, often made for thousands of years in their respective countries. Can you pair these countries with their wines?

1. France A. Egri Bikaver
2. Georgia B. Kindzmarauli
3. Greece C. Malaga
4. Hungary D. Retsina
5. Italy E. Vin Jaune
6. Spain F. Vin Santo

Answer: France – Vin Jaune, Georgia – Kindzamarauli, Greece – Retsina, Hungary – Egri Bikaver, Italy – Vin Santo, Spain – Malaga.

Question 2: Celebrity wines had been all the rage lately, with more and more celebrities getting into the ownership of the vineyards, wineries, and wine labels. Here is a short list of wines and celebrities behind them – can you create the right pairings here?

1. Brad Pitt A. Avaline
2. Cameron Diaz B. Armand de Brignac
3. Jay-Z C. Hampton Water
4. Jon Bon Jovi D. Maison No 9
5. Post Malone E. Studio Rosé

Answer: Brad Pitt – Studio Rosé, Caneron Diaz – Avaline, Jay-Z – Armand de Brignac, Jon Bon Jovi – Hampton Water, Post Malone – Maison No 9.

Question 3: Many wines today represent blends, a combination of different grapes in different proportions. Some of those mixes and proportions are strictly regulated by the appellation laws – for example, Brunello di Montalcino can only be made from 100% Sangiovese Grosso. Some of the rules are rather well-established practices, such as the use of Petite Verdot in the Bordeaux blends, for color and power. Below is the list of main and supporting grapes – you need to pair them properly and also name the wine or an appellation where such grapes are combined together – again, either by the appellation rules or by common practices.

Main grape Secondary grape
1. Montepulciano A. Grenache
2. Sangiovese B. Sagrantino
3. Syrah C. Sangiovese
4. Tempranillo D. Petitte Sirah
5. Zinfandel E. Viognier

Answer: Montepulciano – Sangiovese (Rosso Conero wines in Marche, Italy), Sangiovese – Sagrantino (Montefalco Rosso wines in Umbria), Syrah –  Viognier (Côte-Rôtie, France), Tempranillo – Grenache (Rioja, Spain), Zinfandel – Petite Sirah (Turley, Carlisle, and other Zinfandel producers often do that).

Sadly, nobody attempted to answer this quiz, so once again I have to keep all the lavish prizes to myself.

Today we are going to play game of “which one doesn’t belong”. Below are lists of names – for each question, you need to figure out what is common between those names, and then find one item which shouldn’t be on that list. Here we go:

Question 1:

Adelaide Hills
Blackwood Valley
Currency Creek
Eden Valley
Hunter
King Valley
Waitaki Valley

Question 2:

Anjou
Chinon
Jasnières
Orléans
Reuilly
Rully
Saumur

Question 3:

Cayuse
Clos Erasmus
No Girls
Penfolds
Pingus
Vega Sicilia

Good luck, enjoy the quiz and your weekend! Cheers!

Wine Quiz #127 – A Pairing Exercise

October 24, 2020 1 comment

The Wine Quiz series is not meant to intimidate. The whole idea here is to have fun and learn something new. When answering the questions, it is fully encouraged to use all available sources of information, including Google or any other search engine. There are no embarrassing answers – the most embarrassing thing is not giving it a try…

Welcome to the weekend and your new wine quiz!

Our last quiz was about finding the item which doesn’t belong – and providing an explanation as to why it doesn’t belong. Here are the questions, now with the answers

Question 1:

Cork taint, Maderization, Mercaptan, Oxidation, Sapidity

Answer: This is a list of the wine faults, with the exception of Sapidity, which is a flavor descriptor, not a wine fault. If you want to learn more about wine faults, here is a good article.

Question 2:

Salta, Patagonia, Jujuy, La Rioja, Atacama, Catamarca

Answer: this is a list of the wine regions in Argentina with exception of one – Atacama. The Atacama is actually a wine region in Chile. In case you want to check this further, here are the links for wine regions in Argentina and Chile.

Question 3:

Madeira, Marsala, Banyuls, Port, Sherry, Sauternes

Answer: These are all fortified wines, and most of them are sweet – with the exception of Sauternes, which is just a sweet wine, but not fortified.

I’m happy to see the increased participation in the quiz, and also happy to say that Jason Brandt Lewis and Dorothy Schuler almost got it right – they both correctly answered questions 1 and 3, but not question 2 – they definitely deserve an honorable mention and a nice glass of wine.

Dorothy mentioned in her reply that the last quiz was very easy. Today’s quiz might be even easier!

Pairing is one of the important concepts around wine. We like to pair wine with food, music, mood, ambiance, and people. So let’s play the game of pairing today. Here are the questions.

Question 1: Here is the list of countries and wines which are famous and unique, often made for thousands of years in their respective countries. Can you pair these countries with their wines?

1. France A. Egri Bikaver
2. Georgia B. Kindzmarauli
3. Greece C. Malaga
4. Hungary D. Retsina
5. Italy E. Vin Jaune
6. Spain F. Vin Santo

Question 2: Celebrity wines had been all the rage lately, with more and more celebrities getting into the ownership of the vineyards, wineries, and wine labels. Here is a short list of wines and celebrities behind them – can you create the right pairings here?

1. Brad Pitt A. Avaline
2. Cameron Diaz B. Armand de Brignac
3. Jay-Z C. Hampton Water
4. Jon Bon Jovi D. Maison No 9
5. Post Malone E. Studio Rosé

Question 3: Many wines today represent blends, a combination of different grapes in different proportions. Some of those mixes and proportions are strictly regulated by the appellation laws – for example, Brunello di Montalcino can only be made from 100% Sangiovese Grosso. Some of the rules are rather well-established practices, such as the use of Petite Verdot in the Bordeaux blends, for color and power. Below is the list of main and supporting grapes – you need to pair them properly and also name the wine or an appellation where such grapes are combined together – again, either by the appellation rules or by common practices.

Main grape Secondary grape
1. Montepulciano A. Grenache
2. Sangiovese B. Sagrantino
3. Syrah C. Sangiovese
4. Tempranillo D. Petitte Sirah
5. Zinfandel E. Viognier

I hope you will find this fun, and I’m looking forward to congratulating many winners!

Good luck, enjoy the quiz and your weekend! Cheers!

Wine Quiz #126: Which One Does Not Belong

October 17, 2020 6 comments

The Wine Quiz series is not meant to intimidate. The whole idea here is to have fun and learn something new. When answering the questions, it is fully encouraged to use all available sources of information, including Google or any other search engine. There are no embarrassing answers – the most embarrassing thing is not giving it a try…

Welcome to the weekend and your new wine quiz!

Our last quiz was about numbers in wine. What I asked you to do is to figure out the logic (numbers) behind the items listed in the question, where each item has some sort of number associated with it, and then sort those numbers in the required order. Below are the questions, now with the answers:

Q1: Sort the following in the ascending order:

Arbois, Augusta, Douro, Rioja, Vernaccia di San Gimignano

Answer: the above list represents the very first appellations designated in the respective countries. The right order is:

Douro (1756), Rioja (1925), Arbois (1935), Vernaccia di San Gimignano (1966), Augusta (1980)

Q2: Sort the following in the ascending order:

Balthazar, Goliath, Jeroboam, Magnum, Marie Jeanne, Melchizedek, Methuselah, Nebuchadnezzar, Rehoboam, Salmanazar, Solomon, Sovereign

Answer: These are bottle sizes, so the right order is (with the link to the source):

Magnum (1.5L), Marie Jeanne (2.25L), Jeroboam (3L), Rehoboam (4.5L), Methuselah (6L), Salmanazar (9L), Balthazar (12L), Nebuchadnezzar (15L), Solomon (18L), Sovereign (26.25L), Goliath (27L), Melchizedek (40L)

Q3: From January to June 2020, Italy exported the highest amount of wine among all major wine-producing countries, at 577M liters (769M bottles). Sort this list of wine exports per country for the same period of time in descending order:

Argentina, Australia, Chile, France, Germany, Italy, New Zealand, South Africa, Spain, USA

Answer: As you know these are the wine exports, all you needed to do is to find the right source of data. In today’s world, absolute truth doesn’t exist, so my source of information is the Italian online publication called Wine by Numbers, freely available for download. Here is the answer:

Italy 577M
France 455.7M
Spain 345M
Chile 225M
Australia 154.3M
Germany 120M
Argentina 84M
New Zealand 78.3M
South Africa 55.7M
USA 54M

I’m happy to report that we had one player who decided to take this quiz – Jason Brandt Lewis. He correctly answered question #2, so he definitely gets an honorable mention!

Okay, for today’s quiz, let’s play another wine game – what doesn’t belong? Below are three questions. In each question, you will see a list of items that all have a common thread – only one or two (not more than 2) of those items simply don’t belong there. Can you identify what the lists are and what item(s) don’t belong and why? Here you go:

Question 1:

Cork taint
Maderization
Mercaptan
Oxidation
Sapidity

Question 2:

Salta
Patagonia
Jujuy
La Rioja
Atacama
Catamarca

Question 3:

Madeira
Marsala
Banyuls
Port
Sherry
Sauternes

I think today’s quiz is the easiest so far, so I’m looking forward to congratulating many winners!

Good luck, enjoy the quiz and your weekend! Cheers!

Wine Quiz #125: More Numbers In Wine

October 3, 2020 5 comments

The Wine Quiz series is not meant to intimidate. The whole idea here is to have fun and learn something new. When answering the questions, it is fully encouraged to use all available sources of information, including Google or any other search engine. There are no embarrassing answers – the most embarrassing thing is not giving it a try…

Welcome to the weekend and your new wine quiz!

Our last quiz was about numbers in wine. You were given a series of numbers and asked to figure out what do they mean. I gave you a few hints in the accompanying text, from which I was hoping that you would be able to figure out that all these numbers are related to appellations. Here is the answer – as numbers, unfortunately, are just numbers, and it all depends on your source, I’m also including links for my sources of information:

  1. 250 – Number of AVAs in the USA – https://www.ttb.gov/wine/established-avas. Interestingly enough, this number is already incorrect – one more new AVA was approved, so the new count stands at 251.
  2. 1908 – The year second oldest appellation in the world, Dão in Portugal, was established – https://en.wikipedia.org/wiki/D%C3%A3o_DOC
  3. 360 – Number of AOCs in France – https://winefolly.com/deep-dive/looking-for-good-wine-start-with-the-appellation/
  4. 1 – the size of the smallest grand cru appellation in France – https://www.winemag.com/gallery/10-small-appellations/#gallery-carousel-2
  5. 1963 – The year DOC system was established in Italy – https://www.wine-searcher.com/wine-label-italy

Sadly, nobody even attempted to solve this quiz, so once again I’m keeping all the lofty prizes to myself.

This week’s quiz will be about … numbers again! I’m asking you to sort some data based on the underlying numbers. You will need to figure out what connects this data, and then sorting will be reasonably easy. Here we go:

Q1: Sort the following in the ascending order:

Arbois, Augusta, Douro, Rioja, Vernaccia di San Gimignano

Q2: Sort the following in the ascending order:

Balthazar, Goliath, Jeroboam, Magnum, Marie Jeanne, Melchizedek, Methuselah, Nebuchadnezzar, Rehoboam, Salmanazar, Solomon, Sovereign

Q3: From January to June 2020, Italy exported the highest amount of wine among all major wine-producing countries, at 577M liters (769M bottles). Sort this list of wine exports per country for the same period of time in descending order:

Argentina, Australia, Chile, France, Germany, Italy, New Zealand, South Africa, Spain, USA

Good luck, enjoy the quiz and your weekend! Cheers!

[Almost Weekly] Wine Quiz #124: Numbers in Wine

September 19, 2020 1 comment

The Wine Quiz series is not meant to intimidate. The whole idea here is to have fun and learn something new. When answering the questions, it is fully encouraged to use all available sources of information, including Google or any other search engine. There are no embarrassing answers – the most embarrassing thing is not giving it a try…

Welcome to the weekend and your new wine quiz!

Before we will start with the quiz, I want to take a moment and say Shana Tova to all who celebrate Rosh Hashanah, the Jewish New Year. I wish everybody a healthy, sweet, and happy New Year 5781!

Now, back to the quiz.

Let’s start with the answers to the Wine Quiz #123. In that quiz, you were supposed to identify 7 wines by the image showing on the top of the foil capsule (or a screwtop). Below are the answers:

Sadly, nobody attempted to answer this quiz, so I will have to keep the prize.

Now, let’s talk about today’s quiz – it will be all about numbers.

Numbers are an indelible part of the wine world. How many tons of grapes were harvested? How many appellations are in China? How many bottles were produced? How many years Rioja Gran Reserva has to spend in the bottle before release? How many acres are in this vineyard? Numbers, numbers, numbers… So today’s quiz will be about numbers. Below is the set of numbers, which are all related to a particular aspect of viticulture. See if you can figure out what these numbers mean:

  1. 250
  2. 1908
  3. 360
  4. 2.1
  5. 1963

As I said, all of these numbers are related in some ways. Also, depending on the source, you might see a slightly different version of these numbers, but the deviation should be minor. Ahh, and by the way, one of the questions above has a clue. Oops – I’m wrong. Actually, there are two questions above with the clues, so you have two clues to solve this quiz.

Good luck, enjoy the quiz and your weekend! Cheers!

[Not Weekly At All] Wine Quiz #123: How Well Do You Know Your Wines?

September 5, 2020 1 comment

The Wine Quiz series is not meant to intimidate. The whole idea here is to have fun and learn something new. When answering the questions, it is fully encouraged to use all available sources of information, including Google or any other search engine. There are no embarrassing answers – the most embarrassing thing is not giving it a try…

Welcome to the weekend and your new wine quiz!

Yes, the wine quizzes used to be a regular (weekly) feature on these pages – however, the last one was published more than 3 years ago, so it is clearly not. Still, let’s have some fun.

The subject of today’s quiz is about the element of the wine experience which is often overlooked – the top of the bottle. Of course, we are eager to get to the content of the bottle, so who would be paying attention to the element which typically stands between you and the delicious liquid in the glass. Meanwhile, you can often instantly identify the producer just by a quick glance at the top of the bottle. Below you will find pictures of the tops of the bottles – and your task is to identify the producers of these wines. As a hint, I can tell you that majority of the wines are produced in the US, and few of the producers are quite famous. Here we go:

Good luck, enjoy the quiz and your weekend! Cheers!

What Is It?

September 1, 2019 15 comments

What is it?

Okay, it is given – these are the stainless steel tanks. So maybe the better question will be: what’s inside?

I’m traveling, and might not have time for a proper post. And it is a long weekend in the USA, so let’s have some fun, shall we?

Here is a picture – and yes, I want you to guess what is inside of those tanks:

I will give you two hints:

  1. There is alcohol inside
  2. I’m in France

The answer is coming on Wednesday.

Have fun, good luck, and enjoy your weekend. Cheers!

%d bloggers like this: